Zorgverzekering - Branche organisatie

 

Hoe zit dat met de zorgverzekering en de brancheverenigingen?

 

 

De factuur die je ontvangt in mijn salon kun je niet declareren bij een zorgverzekering. Ik ben op dit moment geen lid van een brancheorganisatie. Ooit ben ik jarenlang lid geweest bij een brancheorganisatie en heb ook de nodige diploma’s voor declaratie. Facturen konden worden gedeclareerd bij de zorgverzekering (mits je een uitgebreide polis hebt).

 

Door ziekte was ik genoodzaakt om het lidmaatschap te beëindigen. Ik heb na mijn herstel overwogen om toch weer een lidmaatschap aan te gaan mede door de vergoedingen van zorgverzekeraars aan cliënten. Tot op heden heb ik er bewust voor gekozen geen lidmaatschap aan te gaan. De keuze is bewust, voor zowel mijzelf als voor mijn cliënt.

 

Als ik me aansluit bij een beroepsvereniging zitten daar voor mij veel eisen en kosten aan verbonden. Gebleken is tijdens de Covid pandemie dat de verschillende brancheverenigingen nagenoeg niets voor de ondernemer kunnen betekenen en ik er daarom nog meer nadelen aan verbind. Die nadelen treffen jou ook als client. De kosten van een behandeling of sessie zullen een stuk duurder worden (elk salon/praktijk berekend haar kosten door aan de client, dus ook die van een branchevereniging). Elke maand betaal jij als client je zorgpremie die hoger is naarmate je een uitgebreider pakket hebt. Niet iedereen kan een uitgebreide zorgpremie betalen dus krijg je ook daarin scheef groei. Waarbij de ene client wel de vergoeding krijgt en de andere client niet. Dat vind ik persoonlijk niet prettig.

 

Ook betaal je maandelijks als client aan je zorgverzekeraar een hoger bedrag om voor vergoeding van acné/lymfedrainage/acupunctuur behandelingen of alternatieve zorg in aanmerking te komen. Daarnaast krijg je als je de factuur indient soms maar een gedeelte van je behandeling/sessie vergoed. Uiteindelijk ben je dus goedkoper uit om zelf je behandeling/sessie te betalen. Bovendien vind ik het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt om een behandeling/sessie te boeken. En nog belangrijker, dat jij als client zorgvuldig kiest voor een goede therapeut. Juist omdat je zelf je behandelingen en sessies betaald ben je ook gemotiveerder om het tot een succes voor jezelf te maken.

 

Een Huidspecialiste/Energetisch Therapeut wordt vaak gekozen op basis van intuïtie, via mond-tot-mond reclame of doordat deze wordt vergoed door een zorgverzekeraar. Als je niet aangesloten bent bij een beroepsvereniging betekend dit nog niet dat je niet professioneel bent als bedrijf. Dat is soms wel wat gedacht wordt, echter komt een branchevereniging niet bij het bedrijf langs om te kijken of er wel professioneel wordt gewerkt. Je verbindt alleen je bedrijfsnaam aan de organisatie en het zegt dus niets over je vakbekwaamheid, of je werkwijze. Ook bedrijven die wel aangesloten zijn kunnen onprofessioneel zijn. Vakbekwaam wil alleen maar zeggen dat je werkt volgens de HAM regels, aangesloten bent bij de KvK, je voldoende studies volgt (liefst meerdere per jaar), het schoon en verzorgd is en dat je een hoge service en dienstverlening mag verwachten. 

 

Een Huidspecialist/Energetisch Therapeut bezoeken is heel persoonlijk en ik vind dat je op zoek moet gaan naar iemand die voor jou geschikt is en bij jou past. Waarbij je je op je gemak voelt en die je kan behandelen, begeleiden en coachen om samen het gewenste resultaat te behalen. Of het nu gaat om je uiterlijk of je innerlijk (of beide).

 

Mijn advies aan jou is; ga niet naar een specialist of therapeut omdat die toevallig vergoed wordt, maar waarbij je geen goed gevoel hebt. Durf het aan om een overstap te maken en kijk wat voor jou het beste werkt. Elke specialist/therapeut is anders, ook al hebben we allemaal dezelfde (basis) opleiding gedaan. Jij bent uniek, dus kijk wat bij je past en zo nodig pas het aan en neem die stap naar een ander.